Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı

“Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı,” kimyasal maddelerin güvenliği, risk analizi ve düzenlemeleri konularında uzmanlık gerektiren bir alanı ifade eder. Bu uzmanlık, endüstriyel üretim, tüketici ürünleri, çevre ve insan sağlığı gibi çeşitli alanlarda kimyasal maddelerin kullanımının değerlendirilmesini içerir.

Zirve TMGDK (Tehlikeli Maddelerin Güvenli Kullanımı Danışmanlık) gibi kuruluşlar, kimyasal ürünlerin güvenli kullanımıyla ilgili danışmanlık hizmetleri sunabilirler. Bu hizmetler genellikle şu konuları içerir:

Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Nedir?

  • Kimyasal Değerlendirme Uzmanı kısacası KDU unvanına sahip bu kişiler, kimyasalların değerlendirilmesi, kaydı veya raporlaştırılmasında görevlidir. Kimyasal kaydı, izin ve kısıtlanması hakkında yönetmenlik uyarınca bazı değerlendirmeleri yapar ve Kimyasal Güvenlik Raporu hazırlar. Bu değerlendirmeler:

    • Fizikokimyasal zararlılık değerlendirmesi
    • İnsan sağlığı zararlılık değerlendirmesi
    • PBT vPvB değerlendirmesi
    • Risk karakterizasyonu
    • Çevresel zararlılık değerlendirmesi
    • Maruz kalma değerlendirmesi şeklindedir.

Kimler Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olabilir?

  • Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimleri her meslek grubuna uygun değildir. Yasalar tarafından sınırlamalar getirilen bu alanda Tema Akademi’nin 64 saatlik eğitimine katılma hakkı bulunan meslek grupları şunlardır:

    Çevre Mühendisleri

    Lisans derecesinden mezun Biyologlar

    Kimya Mühendisleri

    Kimya laboratuvarında 5 yıl çalıştığını belgeleyen lisans mezunları

    Kimyagerler

    Bu meslek grupları Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi aldıktan sonra TSE tarafından yetkili belgelendirme kurumlarının sınavından başarılı geçer not aldığı zaman Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olabilmektedir. 

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Ne İş Yapar?

İş yerlerinde Kimyasal Değerlendirme Uzmanı koduyla görev yapan kişilerin üstlendiği görevler ve sorumluluklar da bir hayli fazladır. Bahsedilen bu görevler kapsamında çalışma gösterirler ve hedefe uygun ilerleme amaçlanmaktadır. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olan bireylerin bazı görevleri şu şekildedir:

1 – Maddelerin Kimyasal Değerlendirmesi

Üretim ya da çalışma alanında maddelerin kimyasal değerlendirmesini KDU uzmanları yapmaktadır. KDU; çevre, insan veya iş alanlarında maddenin kimyasal değerlendirmesini içermektedir. KDU sayesinde kimyasal maddelerle alakalı yaşanabilecek sorunlar ve zararların tespiti önlenebilmektedir.

2 – KKDİK Hazırlama

Kullanılacak kimyasalların değerlendirme süreci sırasında KKDİK hazırlanır. KKDİK ise Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlaması anlamına gelir. Bahsedilen kimyasallar bu başlık altında Kimyasal Değerlendirme Uzmanı tarafından incelenir ve kayıt altına alınır.

3 – Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Oluşturulması

Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmeliklere uygun şekilde Kimyasal Değerlendirme Uzmanı, Malzeme Güvenlik Bilgi Formu oluşturulmasında görevlidir. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi sonrasında başarı gösteren adaylar 29204 sayılı yönetmelik kapsamında bilgi formunu hazırlar ve ilgili birimlere yollar.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olmak için Neler Yapılmalı?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olmak için uygun kriterlere sahip kişilerin belirli eğitimlerden geçmesi gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen kurslara katılım gösterilerek, sınavdan başarılı olmak öncelikli şartlardandır. Sınavdan başarılı olan adaylar 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde KDU olabilmektedir.

İş yerlerinde kimyasal üretim yapan ya da bu tarzdaki maddeleri kullanan alanlarda Kimyasal Değerlendirme Uzmanı görevlendirilmektedir. Bakanlık tarafından şartlandırılan bu meslek grupları, iş yerleri tarafından sürece dahil edilmektedir. Farklı bir iş alanı isteyen veya Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığına ilgi duyan kişiler KDU eğitimi araştırması yapmaktadır.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Sınav Soruları Konu Dağılımı Nasıldır?

KDU eğitimi sonrasında girilecek Kimyasal Değerlendirme Uzmanı sınav soruları en az 4 şıklı çoktan seçmeli 25 sorudan oluşmaktadır. Bu sınavın puanlanmasında sadece doğru yanıt verilen sorular dikkate alınır. Yanlış cevaplar ise doğru cevapları götürmez. Kimyasalların Kaydı Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmenliğinin EK-18 doğrultusunda KDU yeterlilik sınav soru ve puan dağılımı:

Test Sorusu Konu Başlıkları

 

Soru Sayısı

Puan

Toplam Puan

Mevzuat

15

2

30

Kimyasalların Yönetimi

2

2

4

Sınıflandırma Bilgisi

8

2

16

Klasik Soru Konu Başlıkları

 

Soru Sayısı

Puan

Toplam Puan

1.       İnsan Sağlığı Risk Değerlendirme

1

10

10

2.       Çevresel Risk Değerlendirme

1

10

10

3.       Maruz Kalma Senaryoları

1

10

10

4.       KGD- KGR

1

10

10

5A. GBF Hazırlanması

1

5

5

5B. Kayıt Dosyasının Hazırlanması

1

5

5

Toplam Puan

100

Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimi 8 gün boyunca günde 8 saat olacak şekilde verilmektedir. Bu eğitim toplam 64 saat sürmektedir.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı, çalışılan firma ve iş deneyimine göre değişmektedir. İş tecrübesi fazla olan Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı, yeni başlayan Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı doğrultusunda daha fazla olabilmektedir.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı, kimyasal üretim yapan kimyasal ithalat yapan ya da mevzuat doğrultusunda danışmanlık yapan kurumlarda çalışabilmektedir. Bu alanlar içerisinde de Kimyasal Değerlendirme Uzmanı unvanını almaktadır.

Tehlikeli madde faaliyet belgesi, her tehlikeli madde için ayrı olarak düzenlenmesi gereken önemli bir belgedir. Belli bir standart olmadığından her tehlikeli madde kendi kapsamları ile incelenmelidir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti veren firmalar, TMFB hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Tehlikeli maddeleriniz ADR mevzuatına uygun biçimde taşınmasını sağlamak ve tehlikeli madde faaliyet belgelerinizi oluşturma sürecinde destek almak için ZİRVE TMGDK ile iletişime geçebilirsiniz.

Merhaba destek için hemen yazınız
Scan the code
Bilgi ve Randevu İçin