MSDS Nedir?
MSDS(Material Safety Data Sheet) ya da dilimizdeki karşılığı ile Malzeme Güvenlik Bilgi Formu; bir madde/karışımın içerik verilerinden yola çıkarak, madde/karışıma maruz kalınmasının fiziksel olarak ya da sağlığa veya çevreye etkileri, acil durum prosedürleri, madde/karışımın kullanımı, depolanması, bertarafı ve taşınması hakkında değerlendirmeler kapsamında kullanıcılara ayrıntılı bilgi sağlayan teknik bir dökümandır. Güvenlik Bilgi Formları Türkiye’de 13 Aralık 2014 tarihli ve 29204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik uyarınca hazırlanmaktadır.
Bir madde/karışım aşağıdaki şartları sağladığı takdirde tedarikçi firma alıcı firmaya ilgili yönetmelik çerçevesinde hazırlanmış bir güvenlik bilgi formu temin eder:
a) Maddenin ya da karışımın 11/12/2013 tarihli ve 28848 sayılı Yönetmelik uyarınca zararlı olarak sınıflandırma kriterlerini karşılaması durumunda.
b) Maddenin ya da karışımın kalıcı, biyobirikimli ve toksik ya da çok kalıcı ve çok biyobirikimli olması durumunda.
Karışımın, Maddelerin ve Karışımların SEA uyarınca zararlı olarak sınıflandırma kriterlerine uymaması fakat;
a) Gaz halinde olmayan karışımlar için tekil konsantrasyon ağırlıkça ≥ %1 ve gaz halindeki karışımlar için hacimce ≥ %0,2 olan, insan sağlığı ya da çevre için zararlı en az bir madde içermesi,
b) Gaz halinde olmayan karışımlar için tekil konsantrasyonu ağırlıkça ≥ %0,1 olan, ek- 2’de belirlenen kriterler doğrultusunda kalıcı, biyobirikimli ve toksik ya da çok kalıcı ve çok biyobirikimli olan en az bir madde içermesi,
c) Mesleki maruz kalma sınır değeri olan bir madde içermesi, durumlarının en az birinde tedarikçi istek üzerine yönetmelik uyarınca hazırlanmış güvenlik bilgi formunu alıcıya sunar.
Güvenlik bilgi formları, belgelendirme kuruluşu tarafından belgelendirilmiş sertifika sahibi kişilerce Türkçe olarak hazırlanır.
İthalatçı firmalar, ithal edilen madde ve karışımların güvenlik bilgi formlarını aynı niteliğe sahip kişilere hazırlatmalıdır.
Güvenlik Bilgi Formları GBF Hazırlama sertifikasına sahip kişilerce, değişen şartlarda ve düzenlemelerde revize edilebilir. Geçerli sertifikasyona sahip olmayan kişilerce hazırlanan ya da revize edilen güvenlik bilgi formları geçerli değildir.
ZİRVE TMGDK bünyesinde TSE tarafından belgelendirilen Güvenlik Bilgi Formlarının Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, belirlenen şartlara göre sertifikalandırılmış, TÜRKAK tarafından uluslararası standartlarda akredite edilmiş Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcısı belgeli uzmanlar bulunmaktadır.
İŞGÜM Kontrol Belgesi başvurusunda bulunacak firmaların, başvurularında gerekli olan Güvenlik Bilgi Formları (GBF/MSDS/SDS) tarafımızca mevzuata uygun ve bakanlığın talep ettiği formatta hazırlanır ve onaylanır. Belgeleriniz işlem sonunda hazırlayıcı sertifikası ile birlikte tarafınıza iletilecektir.
ZİRVE TMGDK olarak EU 2015/830 yönetmeliği çerçevesinde AB uyumlu olarak da tüm dillerde MSDS düzenleyebilmekteyiz.
MSDS ismini İngilizce açılımı olan Material Safety Data Sheet kelimelerinin ilk harflerinden almaktadır. Türkçe anlamı ise; Malzeme Güvenlik Bilgi Formu, Güvenlik Bilgi Formu’ dur. Türkçe kısaltması GBF’ dir.
Kimyasalların kullanım ve depolanma süresinde meydana gelebilecek İşçi Sağlığı İş Güvenliği risklerini yok etmek, en aza indirgemek çalışmaların en önemli parçasını oluşturan ve kullanıcıyı doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmeyi hedefleyen, ilgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ile diğer bilgileri içeren dokümanlara verilen isimdir.
Güvenlik bilgi formu (MSDS) ürün ile ilgili ayrıntılı ve detaylı bilgi sağlayan teknik belgedir. GBF-MSDS, bir madde veya karışım hakkında işyerindeki kimyasalları kontrol amaçlı düzenleyici çerçeve çalışmalarında kullanım için kapsamlı bilgi sağlayacaktır. İşverenler [ve işçiler] GBF-MSDS’ i, çevresel zararlar dahil zararlar hakkında bilgi almak ve güvenlik önlemlerine dair tavsiye edinmek için kullanmaktadır.
Güvenlik Bilgi Formu (SDS, eski adıyla MSDS), bir kimyasalın üreticisi veya ithalatçısı tarafından hazırlanan, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, fiziksel ve sağlık tehlikelerini, maruz kalma yollarını, güvenli kullanım için önlemleri açıklayan 16 bölümden oluşan ayrıntılı bir bilgi belgedir ve bir ürünün kullanımı, acil ve ilk yardım prosedürleri ve kontrol önlemlerini açıklar.
- Kimyasalın Tanımı,
- İçindeki Tehlikeli Kimyasalların Bileşimi,
- Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri,
- Yangın ve Patlama Bilgileri,
- Sağlık için Yarattığı Tehlike Bilgileri,
- Kullanım Sırasında Alınması Gereken Önlemler,
Çoğu zaman, tehlikeli bir kargo gönderimi yapmak için bir nakliye hattına başvurduğunuzda, size soracakları (veya sormaları gereken) sorulardan biri, kargo için bir MSDS olup olmadığıdır.
MSDS şunlar hakkında bilgi içerir:
*Gönderinin fiziksel ve kimyasal özellikleri, parlama, kaynama ve erime noktaları gibi üç temel verileri,
*Toksisite bilgileri,
*Sağlığa yönelik etkiler,
*Olumsuz temas durumunda uygulanması gereken ilk yardım,
*Muhtemel reaksiyonlar,
*Depolama koşulları,
*Bertaraf yöntemleri,
*Malzeme ile temas eden kişiler tarafından kullanılacak koruyucu ekipman,
*Yayılmaya karşı tedbirler,
İlgili gönderi ve söz konusu öğenin özellikleri ve bileşimi ile ilgili rehberlik sağlar.Bu, herhangi bir kargo firmasının operasyon departmanı için hayati öneme sahiptir, böylece bu kargoyu araç/uçak/gemilerine yüklemek için kabul etme prosedürlerini değerlendirebilirler.
Zararlı Maddelerin ve Karışımların Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik Madde 5(13) uyarınca “Güvenlik bilgi formları (MSDS), güvenlik bilgi formu hazırlayıcılarına ilişkin kişilerin belgelendirmesi konusunda yetkilendirilmiş kuruluş tarafından belgelendirilmiş personellerce hazırlanır.”
31/12/2022 tarihinden sonra GBF (MSDS)’ ler, KKDİK Yönetmeliğine göre belgelendirilmiş kimyasal değerlendirme uzmanları tarafından hazırlanacaktır.
Ancak güncel olarak hazırlatacağınız MSDS’ leriniz için şimdiden Kimyasal Değerlendirme Uzmanlarından destek almanızı ve MSDS lerinize KKDİK – Ön Kayıt numaralarınızı ekletmenizi şiddetle öneririz.
Güvenlik Bilgi Formu (MSDS), mesleki sağlık ve güvenlik, taşıma güvenliği ve çevresel koruma gibi çok çeşitli hususlar hakkında bilgi sağlamaktadır. GBF’ler (MSDS), genellikle tek kişi tarafından değil daha ziyade çeşitli çalışanlar tarafından hazırlandığından, istenmeyen boşluklar ve tekrarlar kaçınılmaz olabilir. Sonuç olarak, tamamlanmış Güvenlik Bilgi Formları (MSDS) ve (varsa) eklerinin, alıcılara sunulmasından önce bir tutarlılık ve mantık kontrolünden geçirilmesi yararlı olacaktır. Dokümanın bir bütün olarak gözden geçirilmesini sağlamak için ayrı ayrı bireyler yerine tek bir yetkin kişi tarafından nihai gözden geçirmesinin yapılması önerilir.
*Üretici veya ithal tedarikçisi
*Ürün (örneğin adı, içerikleri ve özellikleri)
*Ürünün insanların sağlığını nasıl etkileyebileceği
*Güvenli bir şekilde kullanmak veya saklamak için önlemler
MSDS – GBF 16 önemli bölümden oluşur ve dokümantasyon sıralaması aşağıdaki gibidir ;
- Tanımlama
- Zarar tanımlaması
- Bileşenlerin içeriği ve zarar sınıflarının belirlenmesi
- İlk Yardım
- Yangınla Mücadele
- Kaza sonucu salınım
- Elleçleme ve depolama
- Maruz Kalma kontrolleri
- Sınıflandırma dahil fiziksel ve kimyasal özellikler
- Kararlılık ve reaktiflik
- Sınıflandırma dahil toksikolojik bilgiler
- Sınıflandırma dahil ekolojik bilgiler
- Bertaraf
- Taşıma Hesapları
- Mevzuat Bilgileri